Dynia, bezsprzeczna królowa późnego lata i jesieni, gości na stoiskach bazarów i targów aż do momentu nadejścia pierwszych przymrozków. Nic więc nie dziwi, że potrawy z jej dodatkiem, takie jak krem dyniowy, często pojawiają się w menu restauracji czy na naszych domowych stołach. To jednak warzywo, które zachęca do kulinarnej inwencji, a jednym z takich pomysłowych eksperymentów mogą być pełnoziarniste pierogi z dynią i soczewicą.
Przygotowanie tych unikalnych pierogów zajmuje około 60 minut, a wynik końcowy to mniej więcej 20 sztuk smakowitego dania. Do wykonania ciasta potrzebujemy 2 szklanki pełnoziarnistej mąki (pszennej lub orkiszowej), szczyptę soli oraz gorącą wodę. Farsz składa się z pół szklanki suchej czerwonej soczewicy, połowy upieczonej dyni Hokkaido (lub innego rodzaju, który nie jest zbyt wodnisty), cebuli, czterech ząbków czosnku, pół łyżeczki kurkumy, ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu, pół łyżeczki soli morskiej, ćwierć szklanki oleju rzepakowego, świeżo startej gałki muszkatołowej oraz szczypty papryczki chili.
Przygotowanie farszu zaczyna się od upieczenia dyni w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Następnie soczewicę należy dokładnie przemyć i ugotować w szklance wody przez około 10 minut. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym (około 5 minut). Po tym czasie, dynię miksujemy z soczewicą. Do powstałej kremowej masy dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Farsz jest gotowy do użycia.
Podczas przygotowania ciasta, mąkę łączymy ze szczyptą soli i zalewamy około szklanką gorącej wody. Wyrabiamy ciasto (dodając dodatkową wodę w razie konieczności) aż stanie się jednolite i będzie łatwo odchodzić od dłoni. Następnie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy na cienki placek (grubość około 3 mm), z którego za pomocą szklanki wycinamy koła. Każde koło dodatkowo rozwałkowujemy, następnie umieszczamy na środku czubatą łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Jeśli ciasto było mocno obsypane mąką, delikatnie zwilżamy jego krawędzie, aby pierogi dobrze się skleiły i nie otworzyły podczas gotowania. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju (zapobiega to klejeniu się pierogów do siebie zarówno podczas gotowania, jak i na talerzu). Gotujemy je do momentu wypłynięcia.