Dieta Daniela, alternatywnie określana jako dieta dr Dąbrowskiej, to sposób odżywiania polegający na kontrolowanym postach. Głównym celem tego typu diety jest pozbycie się z organizmu toksyn oraz poprawa stanu zdrowia. Mechanizm ten nazywany jest „odżywianiem wewnętrznym”. Dieta ta nie powinna trwać dłużej niż 40 dni i zakłada spożywanie wyłącznie warzyw oraz owoców niesłodzonych. Mimo że dieta Daniela umożliwia znaczną utratę wagi, istnieje ryzyko efektu jo-jo. Zróżnicowany jadłospis może spowodować nieprzyjemne skutki uboczne.
Dieta Daniela, czasami nazywana postem Daniela lub głodówką oczyszczającą, ma swoje korzenie w Biblii, skąd pochodzi jej nazwa. Pierwowzorem tej diety był Daniel, postać biblijna mieszkająca na dworze króla Nabuchodonozora II. Daniel wystrzegał się jedzenia wykwintnych potraw, mięsa oraz picia wina, a mimo to cieszył się dobrym zdrowiem i długowiecznością.
Podczas postu Daniela dozwolone są tylko warzywa oraz wybrane, mniej słodkie owoce. Dozwolone są również picie wody, ziołowych herbat oraz rozcieńczonych soków. Dzienna kaloryczność spożywanych posiłków nie powinna przekraczać 800 kcal, co często pokrywa jedynie 1/4 zapotrzebowania organizmu na energię. Kontrolowana głodówka powoduje uruchomienie mechanizmu „odżywiania wewnętrznego”, czyli autofagii. W tym stanie, komórki ciała korzystają z uszkodzonych białek, złogów, blizn i innych niewłaściwych elementów oraz tkanki tłuszczowej. Powoduje to oczyszczenie organizmu i przywrócenie zdrowia.
Dieta Daniela to wyzwanie i wymaga silnej woli. W pierwszych dniach postu mogą pojawić się skutki uboczne takie jak uporczywe uczucie głodu, odczuwanie chłodu, pogorszenie samopoczucia, osłabienie czy problemy z koncentracją. Według informacji zamieszczonych na oficjalnej stronie dr Ewy Dąbrowskiej, dieta ta ma wiele zalet – poprawia stan zdrowia, wyniki badań, umożliwia odstawienie leków oraz pozwala pracować nad własnym charakterem.